W willi "Orla": Naukowo i po góralsku

W dniach od 2 do 5 września br. w willi "ORLA" w Zakopanem odbyły się międzynarodowe warsztaty naukowe poświęcone metodom obliczeniowym w elektrotechnice. Organizatorem spotkania był Instytut Elektrotechniki Teoretycznej i Miernictwa Elektrycznego Wydziału Elektrycznego Politechniki Warszawskiej.

W stolicy polskich Tatr przez cztery dni gościli światowej sławy naukowcy reprezentujący kraje Europy Centralnej i Wschodniej oraz kraje Unii Europejskiej. Zjazdy takie odbywają się co roku na przemian w Polsce i na Krymie. Gromadzą wybitnych specjalistów i są miejscem spotkania młodych adeptów nauki z doświadczonymi badaczami reprezentującymi ośrodki naukowe z różnych krajów europejskich.

Przewodniczącym Komitetu Naukowego tegorocznego sympozjum był prof. S. Bolkowski. Wykłady wygłosili światowej sławy naukowcy - między innymi prof. S. Arridge z University College London, prof. A. Cichocki z Brain Science Institute RIKEN, Tokyo i Politechniki Warszawskiej oraz prof. C. Jutten z INPG Grenoble.
Warsztaty były nie tylko doskonałym forum integracji europejskiej, okazały się też znakomitą okazją do zaprezentowania przedstawicielom innych państw uroków turystycznych naszego kraju.


Wspaniała tatrzańska przyroda, niespotykany poza Podhalem architektura i barwny góralski folklor tworzą "magię", która wyjątkowo działa na przybyszów. I tym razem nie było inaczej.
Goście zatrzymali się w jednej z najstarszych willi zakopiańskich - "Orla", a w wolnym czasie wzięli udział w wycieczkach. Byli między innymi na Kasprowym Wierchu i w Czorsztynie, gdzie obejrzeli zaporę i zwiedzili zamek w Niedzicy. Na polanie Rogoźniczańskiej zapłonęła prawdziwa watra, przy której grała muzyka góralska. Gospodarze wspaniale zatroszczyli się także o podniebienia gości.

Nie od dziś przecież wiadomo, że tutejsza regionalna kuchnia gwarantuje absolutnie wyjątkowe doznania smakowe. Kto raz spróbował przyrządzanej w "Orli" kwaśnicy z żeberkiem, moskali z masłem czosnkowym, góralskiego bigosu czy prawdziwych chłopskich wędlin, zawsze chętnie wróci w góry.

Spotkanie naukowców w willi "ORLA" było okazją, by po raz kolejny przekonać się, że uroczy, niezwykle barwny folklor Podhala nieodmiennie zadziwia obcokrajowców i wciąż jest dla nich prawdziwą atrakcją. Przepiękne tatrzańskie krajobrazy, wyjątkowa atmosfera, smak, góralskie stroje i muzyka - to się podoba.

 

źródło: Tygodnik Podhalański, nr 36, 05.09.2002 

    • Melisa

      "Even better than we expected"

      We arrived bleary-eyed straight off the overnight Warsaw-Zakopane bus and the staff kindly let us nap in a spare bedroom before the official check-in time. The room was warm and cosy with a great view and a fantastically large bath that we weren't expecting! Our good experience at Willa Orla was one of the main reasons we had such a great minibreak weekend away :)

    • Tony

      "Mini holiday in zakopane"

      about a 15 minute walk to town centre which was very impressive,ski area 8mins walk and could get on chair lift which takes u up to the top of the mountain with magnificent scenery,the price of food +drink in every bar +restaurant was very reasonable, willa orla is fine as u get more than what u pay for,breakfast is fine ,choice of cereals,eggs, ham,cheese,sausages, staff friendly and helpful ,will go back soon,

    • Guest from Canada

      An awesome location and a taste of local culture and custom; I hope to return!

      There is a ping pong table and pool table downstairs. The breakfast is great, although it does not start unil 8 am, making it difficult to start hiking early. The wooden doors and floors creak a lot, if you are a light sleeper!

  • What's up man?
Up